Dwergplaneet Xena krijgt nieuwe naam toegewezen: Eris

De dwergplaneet waarvan de ontdekking ertoe leidde dat Pluto zijn status van planeet kwijtraakte, heeft van de Internationale Astronomische Unie (IAU) de naam Eris gekregen, naar de Griekse godin van tweedracht en strijd. De dwergplaneet ging voorheen door het leven onder naam ‘Xena’.

Nadat de Amerikaanse astronoom Michael Brown de ijzige dwergplaneet, door hem in eerste instantie Xena genoemd, vorig jaar had ontdekt ontstond er een verhitte discussie over de vraag wat een planeet precies is. Omdat het nieuwe hemellichaam groter is dan Pluto betoogden sommige astronomen dat het de status van planeet moest krijgen, maar in plaats daarvan werd Pluto enkele weken tot dwergplaneet gedegradeerd. Brown noemde Eris gezien de discussie van de afgelopen tijd de perfecte naam voor de dwergplaneet.

Eris heeft een diameter van drieduizend kilometer en is het verst van de zon van alle objecten in het zonnestelsel. De dwergplaneet doet 560 jaar over een ‘rondje’ rond de zon en bevindt zich op een afstand van 14,5 miljard kilometer van de aarde. Zijn maan is Dysnomia genoemd, naar de dochter van godin Eris. Dysnomia is de belichaming van de wetteloosheid.

De ontdekkers zijn Michael Brown (California Institute of Technology), Chad Trujillo (Gemini Observatory) en David Rabinowitz (Universiteit van Yale). Om Eris draait een maan, geheten Dysnomia, vernoemd naar de dochter van Eris. Het heeft een geschatte diameter van 3000 km, iets groter dan Pluto, en staat 3 keer zo ver van de zon als Pluto, 97 keer de afstand van de aarde tot de zon.

Reeds op 21 oktober 2003 werden met de Samuel Oschintelescoop foto’s genomen van Eris, maar men ontdekte pas dat het hemellichaam bewoog toen men 15 maanden later (op 8 januari 2005) de foto’s nog eens onderzocht. De ontdekking werd op 29 juli 2005 in de pers aangekondigd.

Bron: BBC