Nieuwe exoplaneet heeft de dichtheid van kurk

Amerikaanse sterrenkundigen hebben met behulp van een klein netwerk van geautomatiseerde telescopen (HAT geheten) een bijzondere planeet ontdekt. Met een middellijn die 1,38 keer zo groot is als die van de planeet Jupiter is ‘HAT-P-1’ de grootste planeet die we kennen.

Zijn massa is echter maar de helft van die van Jupiter en dat levert een gemiddelde dichtheid op die slechts een kwart van die van water is. Een andere bijzonderheid is dat de planeet om één van de beide sterren van een dubbelstersysteem draait. Daarbij passeert hij vanaf de aarde gezien steeds voor de ster langs, die daardoor gedurende enkele uren een klein beetje minder helder is.

HAT-P-1 is niet de eerste exoplaneet met een opvallend lage dichtheid; iets soortgelijks geldt voor HD 209458b. Een overtuigende verklaring voor het ‘opgezwollen karakter’ van deze planeten is er nog niet. Je zou denken dat de oorzaak gezocht moet worden bij zijn kleine afstand tot de ster, maar in dat geval zouden alle exoplaneten die in zulke omstandigheden verkeren een lage dichtheid moeten hebben – wat niet het geval is. Een andere mogelijkheid is dat de planeten op de een of andere manier meer energie in hun inwendige produceren, maar ook daar zou nog geen goede verklaring voor bestaan.

Bron: Astronieuws