Nieuwe zonnepanelen ISS ontvouwen zich langzaam

De nieuwe zonnepanelen van het ISS zich bezig om zich te ontvouwen. De uitvoering van deze mijlpaal voor de uitbreiding van het ISS is live te volgen via NASA TV (klik hier). Eerder deze week hebben twee Amerikaanse astronauten tijdens een ruimtewandeling (dinsdag) het onderdeel van de energievoorziening van het International Space Station (ISS) aangesloten.

De eerste van de twee zonnepalen ontvouwde zich in eerste instantie voor 49 procent. Zoals gepland is daarna een dertig minuten durende pauze ingelast om te controleren of het proces volgens de planning verloopt. Na deze pauze is het proces weer opgestart en donderdag rond 13.00 uur had de eerste van de twee zonnepalen zich geheel uitgestrekt.

Het is een mooi gezicht om te zien hoe de reusachtige panelen zich langzaam maar zeker uitstrekken, al blijven sommige panelen voor een deel aan elkaar vastzitten. Die delen zijn als zwarte banden te zien. De NASA heeft dit echter voorzien en gehoopt wordt dat deze panelen zich alsnog volledig ontvouwen wanneer ze door de zon beschenen worden.

Het deze week geïnstalleerde segment waaraan de zonnepanelen zijn gekoppeld, heeft straks een spanwijdte van 73 meter. Volledig ontvouwd is ieder paneel 35 meter lang en 11,58 meter breed. Ze tellen ieder 82 zonnepanelen. Bij elkaar telt elk paneel 33.000 zonnecellen.

De 372 miljoen dollar kostende zonnepanelen kunnen straks even veel energie produceren als dertig huishoudens op aarde verbruiken. De stroomvoorziening voor het ISS wordt hiermee bijna verdubbeld, hetgeen van essentieel belang is voor voor toekomstige uitbreidingen van het ISS, waaronder het Europese ruimtelaboratorium Columbus en de Japanse variant Kibo.

Bron: Planet.nl