Bemanning missie STS-115 maakt derde ruimtewandeling

Twee astronauten van het ruimteveer Atlantis zijn vrijdag aan de laatste van drie ruimtewandelingen van deze missie begonnen, zo was rechtstreeks op NASA TV te volgen. Joe Tanner en Heide Piper startten om 12.01 uur Nederlandse tijd aan hun uitje dat vooral dient om de geslaagde installatie op het Internationaal Ruimtestation ISS en ontplooiing van twee gigantische zonnepanelen (P3/P4) af te ronden.

Zij moeten de klemmen verwijderen van een set opgevouwen radiatorpanelen die dienen voor de koeling van de elektronica van de nieuwe zonnebatterijen. Het duo moet ook een draadloos antennesysteem installeren om structurele data over P3/P4 te vergaren.

Tanner en Piper, die dinsdag reeds zes uur 26 minuten in het absolute luchtledige werkten, gaan tijdens de 72ste ruimtewandeling in het kader van de uitbouw en het onderhoud van het ISS ook het communicatiesysteem van het complex opwaarderen, een experiment aan de buitenwand wegnemen en een veiligheidskabel verwijderen die in de weg zit van de ‘spoorweg’ in de ruimte.

Tijdens hun met vallen en opstaan verlopen ruimtewandeling van zeven uur elf minuten, verrichten de Canadees Steve Maclean en de Amerikaan Dave Burbank woensdag al werk dat normaal was voorzien voor Tanner en Piper, de enige vrouw onder de zeskoppige bemanning van de shuttle. Haar volledige naam luidt overigens Heidemarie Stefanyshyn-Piper.

Bron: Spaceflight Now