Rusland en China lanceren succesvol satellieten

Rusland heeft een militaire satelliet en China heeft een telecommunicatiesatelliet gelanceerd. Van op lanceerplatform 31 op Bajkonoer in Kazachstan vertrok donderdag een Sojoez-draagraket. Die zette acht minuten later de geheime militaire Cosmos-2423 satelliet uit.

Volgens een goede Amerikaanse ruimtevaartbron zou het gaan om een satelliet uit de Donfamilie van spionagesatellieten. Die kunnen films naar de Aarde sturen in kleine terugkeercapsules.

Het betrof de zevende lancering van een Sojoez dit jaar. Moskou heeft nu zowat honderd satellieten in de ruimte. Iets meer dan de helft heeft militaire oogmerken.

Pas vrijdag meldde het officiële Chinese persbureau Xinhua dat Peking dinsdag van op de basis Xichang een Lange Mars-3 draagraket heeft gelanceerd. Die zette 25 minuten later de Zhongxing 22A omroepsatelliet uit in een voorlopige geosynchrone baan, aldus goede Amerikaanse bron. De definitieve positie is 98 graden oosterlengte, boven de Indische Oceaan.

De Zhongxing is eigendom van de China Telecommunications Broadcast Satellite Company en heeft een levensduur van acht jaar. Zaterdag lanceerde Peking een wetenschappelijke satelliet met zaadjes van planten en zwammen. De vrucht daarvan keert normaal binnen een grote week met een terugkeercasule naar de Aarde terug.

Bron: ANP