Atlantis losgekoppeld van ISS; terugreis naar aarde begonnen

Na een reis van meer dan een week in de ruimte is het Amerikaanse ruimteveer Atlantis met zes astronauten aan boord zondagmiddag op de terugweg naar de aarde gegaan. Als alles volgens plan verloopt, landt het ruimteveer woensdag op de basis Cape Canaveral in Florida. Nadat Atlantis was losgekoppeld van het ISS, werden er nog enkele film- en foto-opnamen gemaakt.

Voor het eerst sinds 2002 is de bouw aan het Internationaal Ruimtestation ISS hervat. De zes astronauten hebben op de 116e Shuttlevlucht en de 28e vlucht met de Atlantis een 17,5 ton zware P3/P4 koppelsegment (Truss) naar het ISS gebracht en geïnstalleerd. Deze koppeling is een onderdeel van de stalen vakwerkachtige constructie van het ruimtestation inclusief twee nieuwe zonnepanelen. De zonnepanelen een spanwijdte van ruim 73 meter. De zonnepanelen zullen stroom gaan leveren voor de nieuwe wetenschapsmodule die over twee jaar aan het ISS geïnstalleerd zal worden.

Elk van de 82 zonnepanelen bestaat uit 31,5 secties en bevatten 16.400 zonnecellen om het zonlicht in stroom om te zetten. De koppeling heeft ook een apparaat dat Solar Alpha Rotary Joint heet en de zonnepanelen 360 graden kan laten draaien om ze optimaal op de zon te kunnen richten.

Het Amerikaanse ruimteveer Atlantis landt als alles goed verloopt woensdag om 12.00 uur Nederlandse tijd op het Kennedy Space Center in Cape Canaveral, Florida.

Bron: Spaceflight Now