Eerste ruimtetoeriste de ruimte in

Het zal de conservatief religieuze elite in Teheran niet meevallen, maar de eerste Iraniër in de ruimte is een vrouw. De 40-jarige Iraans-Amerikaanse zakenvrouw Anousheh Ansari is maandagochtend vanaf de lanceerbasis Baikonoer in Kazachstan aan boord van een Sojoez-raket vertrokken naar het internationale ruimtestation ISS.

Ansari is de eerste vrouwelijke ruimtetoerist. Ze heeft naar verluidt 20 miljoen dollar betaald voor haar tripje naar het ISS, dat ze maakt in het gezelschap van een Amerikaans en een Russisch bemanningslid.

Ansari, die haar geboorteland in 1984 verliet, zei voor haar vertrek dat ze een voorbeeld wil stellen voor haar landgenoten. “Ik denk dat mijn vlucht een straaltje hoop geeft aan jonge Iraniërs, hen helpt vooruit te kijken naar iets positiefs. Want alles wat zij horen is deprimerend, verhalen over oorlog en over bloedvergieten”, aldus Ansari.

Ansari moest een Iraanse vlag van haar ruimtepak verwijderen. Ook heeft zij de Russische en Amerikaanse autoriteiten plechtig moeten beloven dat zij politieke boodschappen achterwege zal laten.

Bron: ANP