Ruimtetoeriste mag dagje langer blijven

De eerste ruimtetoeriste zal een dag langer in de ruimte kunnen blijven, zo heeft de Russische vluchtleider Vladimir Solovyov bekendgemaakt. De Amerikaanse Anousheh Ansari vertrok maandagmorgen vroeg van op Baikonoer, in gezelschap van de Rus Mikhail Tjoerin en de Amerikaan Michael Lopez-Alegria, met de Sojoez TMA-9 naar de Internationale spacemeccano, om er morgen/woensdag om 07.24 uur Nederlandse tijd aan te meren.

Oorspronkelijk was voorzien dat de vlucht van de Amerikaanse van Iraanse origine zoals gewoonlijk tien dagen zou duren, maar daar komt nu om twee redenen een dag bij. Vooreerst is er volgens Solovyov, zelf ex-kosmonaut, veel werk te doen in het ruimtestation na de komst van de Space Shuttle die nu naar huis is om morgen/woensdag om 12.00 uur Nederlandse tijd op Cape Canaveral in Florida te landen. Ten tweede is het ballistisch interessanter om een dag later te landen.

Overigens was de veertigjarige zakenvrouw zo enthousiast na haar lancering dat de vluchtleiding haar medereigers aanmaande haar wat te kalmeren. Met name om niet ziek te worden, “en volledig te kunnen genieten van de eerste dag van haar vlucht”.

Nog volgens Solovyov gaan Tjoerin en Lopez-Alegria, de veertiende hoofdbemanning van het ISS, vier ruimtewandelingen maken.

Maandag was er rond de middag een noodsituatie in de spacemeccano. Williams, Vinogradov en de Duitser Thomas Reiter roken een brandgeur en er was ook rookalarm. Uiteindelijk bleek alles terug te voeren tot het lekken van de toxische vloeistof potassium hydroxide uit de defecte Elektronzuurstofgenerator waaraan de bemanning aan het werken was. Er werden noodmaatregelen genomen, zoals het aantrekken van beschermende kledij en brillen. Zuurstofmaskers waren niet nodig. Kort na het rapporteren van het incident was de situatie weer onder controle.

Volgens woordvoerder Igor Panarin van het Russische ruimtevaartbureau Roskosmos is er geen gevaar en bestaat er geen vrees omtrent de veiligheid van het drietal. De NASA zei hetzelfde en voegde eraan toe dat de bemanning kalm is gebleven.

De bemanning van de Atlantis, die zich zondag van het ISS heeft losgemaakt na een geslaagde en cruciale constructiemissie, inspecteerde maandag het hitteschild van de Shuttle. Met de robotarm en met een sensorsysteem werd nagegaan of dat schild niet beschadigd was geraakt door ruimteschroot of micrometeorieten.

Bron: HLN