Eerste vrouwelijke ruimtetoerist bereikt ISS

De Russische Sojoez-raket met de eerste vrouwelijke ruimtetoerist aan boord is woensdag aangekomen bij het Internationale Ruimtestation ISS. De Sojoez werd om 07.21 uur automatisch vastgekoppeld aan het ISS, deelde het vluchtleidingscentrum in Moskou mee.

Met de Amerikaanse ondernemer Anousheh Ansari vlogen de astronauten Michael Lopez-Alegria en Michail Tjoerin mee. Zij blijven een half jaar in het ruimtestation. De veertigjarige Ansari blijft er negen dagen, een dag meer dan de vorige drie ruimtetoeristen.

Ansari, die maandagochtend vanaf de lanceerbasis Baikonoer vertrok, heeft naar verluidt 20 miljoen dollar betaald voor haar tripje naar het ISS. De Iraanse, die haar geboorteland in 1984 verliet, zei voor haar vertrek dat ze een voorbeeld wil stellen voor haar landgenoten. “Ik denk dat mijn vlucht een straaltje hoop geeft aan jonge Iraniërs, hen helpt vooruit te kijken naar iets positiefs. Want alles wat zij horen is deprimerend, verhalen over oorlog en over bloedvergieten”, aldus Ansari.

Bron: ANP