Grote opening in ijskap Noordpool door dooi en stormen

Door een warme zomer en stormen in de afgelopen maanden is er voor het eerst een fikse opening in de gewoonlijk bevroren ijskap in het Noordpool-gebied geweest. Dat blijkt uit satellietbeelden die eind vorig maand zijn genomen, meldde de Europese ruimtevaartorganisatie ESA woensdag op zijn website.

“Het is zeer waarschijnlijk dat een schip vanuit Spitsbergen of Noord-Siberië naar de Noordpool had kunnen varen door water dat anders pakijs is”, aldus de ESA. Wetenschappers stelden vast dat 5 tot 10 procent van het ijs in het Noordpool-gebied dat na de dooiperiode in de zomer overbleef, door een aantal zware stormen in brokstukken uiteen was gevallen. Het gebied ter grootte van de Britse eilanden is inmiddels weer dichtgevroren.

“Als deze afwijkende trend zich doorzet zal de ‘Noordelijke Zee Route’ tussen Europa en Azië zijn geopend tijdens steeds langere intervallen en het is denkbaar dat we over tien of twintig jaar in de zomer om de wereld kunnen varen via de Noordelijke IJszee”, aldus de ESA.

De ijskap in het Noordpool-gebied is de laatste jaren in de zomer sterk geslonken. Dat komt vooral door het broeikaseffect.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA meldde vorige week dat in tegenstelling tot andere jaren de ijslaag niet alleen in de zomer, maar ook in de winter kleiner blijkt te zijn geworden. De ijskap in het Noordpool-gebied is vorig jaar met 14 procent geslonken in vergelijking met begin 2004.

Bron: ANP