Recente observaties hebben bewijsmateriaal aan het licht gebracht dat helpt om de identificatie van de overblijfselen van één van de vroegste stellaire explosies te bevestigen die door mensen ooit werd geregistreerd. Een nieuwe studie toont aan dat de supernova RCW 86 veel jonger is dan eerder gedacht. De waarnemingen werden uitgevoerd door het Chandra X-ray Observatory.
“Er zijn veel suggesties geweest dat RCW 86 het overblijfsel is van een supernova van het jaar 185”, aldus Jacco Vink van Universiteit van Utrecht, tevens leider van de studie. “Deze nieuwe gegevens van het Chandra X-ray Observatory bevestigen deze suggestie.”
“Nieuwe berekeningen tonen aan dat de supernova ongeveer 2000 jaar oud is”, zei Aya Bamba, van het Instituut van Fysiek en Chemisch Onderzoek in Japan. Eerder schatten astronomen dat de supernova ruim 10.000 jaar oud was.
De jongere leeftijd van RCW 86 kan een astronomische gebeurtenis verklaren die bijna 2000 jaar werd waargenomen. In het jaar 185, registreerden Chinese astronomen (en misschien Romeinse astronomen) de verschijning van een nieuwe heldere ster. De Chinezen merkten op dat de ster fonkelde en niet bewoog. Dat laatste betekende dat het ook geen komeet kon zijn. De astronomen merkten op dat de ster na acht maanden minder helder werd, wat betekend dat het om een supernova ging.
We kunnen spreken van een supernova wanneer een ster op spectaculaire wijze explodeert. een stellaire explosie is herkenbaar aan de enorme hoeveelheid licht die erbij vrijkomt. Na een supernova kan er een neutronenster overblijven, eindstadium van een supernova.
Bron: Spaceflight Now