Lockheed stapt in ruimtevaart

Het Amerikaanse luchtvaart-, ruimtevaart- en defensieconcern Lockheed Martin is met Bigelow Aerospace overeengekomen te onderzoeken in hoeverre zijn krachtige Atlas-V draagraket mensen naar een privaat ruimtestation kan brengen, zo heeft de gezaghebbende ruimtevaartsite spacedaily maandag gemeld.

De Atlas-V van Lockheed Martin is een van de krachtigste draagraketten op de markt en is ook gekwalificeerd voor bemande vluchten. De Atlas-familie heeft de naam tot de betrouwbaarste van de wereld te behoren.

Niettemin lanceerde het Californische Bigelow Aerospace begin juli met een lichte Russische Dnepr-raket een prototype van een module voor een privaat ruimtestation, Genesis-1. Het bedrijf wil op termijn een goedkoop ruimtecomplex bouwen dat ter beschikking staat van de private sector.

Maar het transport naar, en van dat complex naar de Aarde terug, vormt een serieuze barrière voor Bigelow. Het gaat nu samen met Lockheed Martin onderzoeken of de Atlas-V daarvoor niet in aanmerking kan komen. Mogelijk leidt dit alles tot een bemande capsule op de Atlas-V 401, de eenvoudigste, meest robuuste en betrouwbaarste versie van deze draagraket, aldus spacedaily dat geen streeftermijnen of bedragen vermeldde.