Delta-raket lanceert succesvol GPS-satelliet

Van op de basis Cape Canaveral in Florida heeft een Delta-draagraket succesvol een nieuwe satelliet voor het GPS-navigatiesysteem gelanceerd, zo hebben gezaghebbende websites op gezag van raketbouwer Boeing gemeld. De lancering past in een modernisering van de GPS-vloot. Op lanceerplatform SLC-17A vertrok om 20.50 uur Nederlandse tijd een Delta-2 van Boeing. Zowat 68 minuten later kwam uit de nok van de klassieke drietrapsraket de door Lockheed Martin gebouwde GPS 2R-15 satelliet vrij. Het duurde enige tijd vooraleer telemetrie aangaf dat de lancering geslaagd lijkt.

De nieuwe – 2,25 ton wegende – telg in de kunstmanen, die instaan voor het door miljoenen mensen gebruikte maar in wezen militaire navigatiesysteem GPS, moet de in februari 1992 gelanceerde en verouderende GPS 2-12 vervangen. De 75 miljoen dollar kostende kunstmaan is een tweede gemoderniseerd exemplaar dat de militaire en civiele gebruikers meer accuraatheid, meer bestandheid tegen interferentie en meer performantie moet bieden. In de komende jaren wil de Amerikaanse luchtmacht meer dan een half dozijn van dergelijke vervangende kunstmanen lanceren, plus een pakket van een nieuwe generatie.

Lockheed Martin heeft 21 GPS Block 2R satellieten voor de VS-luchtmacht gebouwd. Veertien daarvan zijn al gelanceerd. Het GPS-systeem vergt 24 primaire satellieten en meerdere reserve in zes orbitale vlakken. De Amerikaanse Luchtmacht lanceerde een eerste GPS-satelliet in 1989. Momenteel zijn er 29 stuks operationeel. De meest recente lancering van een opgewaardeerde GPS-kunstmaan gebeurde precies een jaar geleden.