Missie van NASA Marsjeeps verlengd

De NASA heeft de missie van de twee robotjeeps op Mars en van twee onbemande sondes rond de Rode Planeet verlengd, zo heeft het vluchtleidingscentrum, het Jet Propulsion Laboratory, woensdag bekendgemaakt.

De jeeps Spirit en Opportunity landden in januari 2004 op onze buurplaneet. Het wetenschappelijke team rond de twee missies heeft nu, na advies van een extern panel wetenschappers, groen licht gegeven om de opdracht met een jaar te verlengen. De twee robots functioneren al meer dan 31 maanden langer dan de geplande drie maanden dat zij op het oppervlak van de Rode Planeet zouden werken.

Het Amerikaanse ruimtevaartbureau verlengde bovendien, met ingang van 1 oktober, met twee jaar ook de missies van de sondes Mars Global Surveyor (MSG) en Mars Odyssey. De MGS wentelt sinds 1997 rond de planeet, de Odyssey sinds 2001.

De tweelingjeeps en de sondes hebben de kennis over de Rode Planeet al drastisch laten toenemen. De NASA heeft ook nog de Mars Reconnaissance Orbiter rond de planeet wentelen.