Vierde trap Vega-raket met succes getest op ESTEC

De vierde trap van ESA’s nieuwe, kleine lanceerraket Vega heeft zijn vibratietests op ESTEC met vlag en wimpel doorstaan. Vega’s onderdelen worden op verschillende plaatsen in Europa gebouwd en getest. De eerste lancering vindt eind 2007 plaats vanaf Kourou, Frans Guyana.

Vega, die wordt gebouwd door Europese industrieën onder leiding van ELV, is een kleine lanceerraket die kleine satellieten kan lanceren, bijvoorbeeld een satelliet van vijftienhonderd kilo in een polaire baan 700 km boven het aardoppervlak. Zijn lading zal vooral bestaan uit wetenschappelijke en aardobservatiesatellieten.

Ook bij de lancering van een kleine raket komen trillingen vrij, veroorzaakt door het opstarten, het geluid van de motoren en wrijving met de lucht. Op de ‘shakers’ van ESTEC kunnen die trillingen worden nagebootst. De geteste vierde rakettrap is het bovenste deel van de raket, waarin de navigatie- en communicatieapparatuur is gebouwd. Uiteindelijk wordt de te lanceren satelliet bovenop dit deel gezet, beschermd door een stroomlijnkap. Voor de tests is een dummy-satelliet gebruikt met het gewicht van een echte.

‘De triltests verliepen goed en we liggen op schema’, vertelt Vega testmanager Wolfgang Teichert. ‘Wij voeren de tests voor de laatste rakettrap uit. De eerste en tweede trap worden getest op Sardinië en de derde in Frans Guyana. Alle voorbereidingen lopen parallel, zodat we al eind 2007 kunnen lanceren.’

Eind dit jaar volgt een rapportage van alle tests: de ‘critical design review’. Als Vega slaagt voor dit ‘eindexamen’, kunnen de bedrijven beginnen met de productie van onderdelen. Het Nederlandse DutchSpace is verantwoordelijk voor het onderdeel dat de trappen één en twee bij elkaar houd in de eerste seconden van de lancering en daarna juist van elkaar scheidt. Een ander Nederlands bedrijf, APP, produceert de ontstekers voor de eerste drie trappen.

Vega is ESA’s antwoord op de groeiende vraag naar lanceermogelijkheden voor kleine satellieten. Met Ariane 5 kan de ruimtevaartorganisatie ladingen tot tienduizend kilo in een geostationaire transferbaan brengen en tot zelfs tot 20 ton in een lage baan. Voor veel lichtere satellieten is deze lanceerder echter niet kostenefficiënt. Daarom besloot ESA in 1998 tot de ontwikkeling van een nieuwe, kleinere raket. Tien satellieten staan inmiddels op de planning voor een lancering met Vega.

Bron: ESA