Krachtigste telescoop op aarde in Australië of Zuid-Afrika

De krachtigste telescoop ter wereld komt mogelijk in Australië of Zuid-Afrika te staan. Dat maakte projectleider Richard Schilizzi donderdag bekend in het Nederlandse Dwingeloo. De plaatsing van de telescoop, die ruim 787 miljoen euro kost, is een project van zeventien landen. Het apparaat wordt naar verwachting vijftig keer gevoeliger dan de krachtigste radiotelescopen die nu beschikbaar zijn.

In plaats van uit één grote schotel, zoals gebruikelijk is, bestaat deze telescoop uit duizenden kleine schotels, die over een gebied van 3000 vierkante kilometer worden verspreid. Astronomen hopen dat de telescoop in staat zal zijn radiogolven op te vangen die kort na de oerknal ontstonden bij het vormen van de eerste sterren. De bouw van de telescoop begint vermoedelijk in 2013 en duurt zeven jaar.

Al die kosten, tijd, moeite en ruimte worden niet voor niets opgeofferd. Wetenschappers hopen met de supertelescoop namelijk in staat te zijn om de meest prangende wetenschappelijke vraagstukken op te lossen. Zo hopen astronomen bijvoorbeeld dat de telescoop in staat zal zijn radiogolven op te vangen die kort na de oerknal ontstonden bij het vormen van de eerste sterren. Het gevaarte kan schier oneindig inzoomen op zogenoemde pulsars, snel ronddraaiende neutronenster die elektromagnetische straling uitzendt in de vorm van snelle pulsen.

Bron: ANP