Hubble Space Telescope ziet donkere vlek op Uranus

De Hubble Space Telescope heeft op Uranus onlangs een donkere vlek waargenomen. In het verleden waren er al onbevestigde waarnemingen van donkere vlekken op Uranus, zoals met de Voyager-sonde in 1986, maar op 23 en 24 augustus werd met de ACS-camera van Hubble de eerste onmiskenbare foto gemaakt van de vlek.

Hoewel frequent waargenomen op Neptunus, een planeet even groot als Uranus en met dezelfde atmosferische condities, is een donkere vlek op Uranus eerder zeldzaam. Dat de Hubble tijdens elke zomer van 1994 tot begin 2006 niets gelijkaardigs op Uranus heeft waargenomen, duidt erop dat het fenomeen zich wellicht zeer recent heeft voorgedaan, zeggen de onderzoekers.

De vlek is ruim 1.700 bij 3.000 kilometer groot, ofwel 1/2 van de VS, en bevindt zich op 27 graden breedtegraad in het noordelijk halfrond. Dat gebied komt juist volledig onder zonlicht na jaren in de schaduw te hebben gezeten. Mogelijk leren verdere observaties hoe sterk en snel de atmosfeer van Uranus reageert op seizoensgebonden schommelingen van het licht van de zon.

Bron: Spaceflight Now