Sterrenkundigen hebben in het centrum van de Melkweg een aantal nieuwe planeten ontdekt die zich anders gedragen dan alle tot dusver bekende planeten. Dat berichtte het Britse wetenschapsblad Nature woensdag. De hemellichamen draaien zo snel om hun ster dat hun omlooptijd korter is dan een dag. Die van de aarde bedraagt een jaar.
De onderzoekers vonden de planeten door afwijkingen te meten in de lichtsterkte van de sterren waar zij omheen draaien. Met behulp van deze methode zijn sinds 1995 ruim tweehonderd planeten buiten ons zonnestelsel ontdekt. De kortste omlooptijd die tot nu toe was vastgesteld bij deze zogenoemde extrasolaire planeten bedroeg 1,2 tot 2,5 dagen.
Kailash Sahu van het Space Telescope Science Institute in Baltimore en Amerikaanse, Chileense, Zweedse en Italiaanse collega’s menen dat de door hen gevonden exoplaneten tot een nieuwe klasse van planeten behoren die zij met de term “planeten met een ultrakorte omlooptijd” (USSP) hebben bedacht.
De manier die werd gebruikt om de aanwezigheid van de exoplaneten aan te duiden is het feit dat de planeten een deel van de moederster afdekt als ze in zijn omloopbaan tussen ons en de ster komt te staan. Op deze manier verandert de lichtintensiteit van de ster in een specifieke manier en kan men ook een berekening maken van de planeet.
De eerste echte exoplaneet werd in 1995 door de Zwitserse astronoom Michel Mayor bij de ster 51 Pegasi in het sterrenbeeld Pegasus ontdekt en wordt sindsdien 51 Pegasi B genoemd. Hierna volgden in snel tempo nieuwe ontdekkingen van exoplaneten, zelfs van complete exoplanetenstelsels, zoals bijvoorbeeld Upsilon Andromedae.
Bron: Space.com