MRO maakt spectaculaire eerste kleurenfoto Marskrater

De Amerikaanse sonde Mars Reconnaissance Orbiter heeft de eerste kleurenfoto gemaakt van het Martiaans oppervlak. De Victoriakrater, waar de Marsrover Opportunity op dit moment verblijft, werd door de sonde gisteren onder de loep genomen en dat resulteerde in een enorm gedetailleerd beeld waarop zelfs Opportunity duidelijk te zien is.

Om de 26 maanden is de afstand tussen onze planeet en de buurplaneet Mars kleiner. NASA kreeg in die maanden een ideale kans om een ruimtesonde naar Mars te sturen. In 2001 lanceerde de NASA de sonde Mars Odyssey om het klimaat van Mars te bestuderen. Twee jaar later begonnen de twee Marsrovers Spirit en Opportunity aan hun verkenningstocht op het oppervlak van Mars, en ontdekte verschillende nieuwe dingen op de oppervlakte van de Rode Planeet.

NASA heeft in de afgelopen zomer, om precies te zijn op 11 augustus 2005 één van de meest belovende missies ooit richting planeet Mars gelanceerd. De Mars Reconnaissance Orbiter werd aan het einde van de zomer gelanceerd met behulp van een Atlas-V raket vanuit het Amerikaanse lanceerplatform Cape Canaveral in de staat Florida.


De kleurenfoto van de Martiaanse Victoriakrater

De missie gaat het landschap van de rode planeet grondig onderzoeken om zo toekomstige landingsplaatsen te zoeken voor zowel bemande en onbemande ruimtemissies. De sonde zal in een speciale baan om Mars cirkelen zodat de sonde het oppervlak nog gedetailleerder dan ooit tevoren kan fotograferen en bestuderen. Maar dat is niet het enige gunstige, want de sonde zorgt ook voor betere communicatie tussen de Marsrovers Spirit en Opportunity die zich op dit moment al op Mars bevinden. Met enkele nieuw ontwikkelde wetenschappelijke instrumenten aan boord zal de Mars Reconnaissance Orbiter hopelijk een heleboel vragen over Mars beantwoorden. NASA wil namelijk meer duidelijkheid over het klimaat, de geologische geschiedenis van Mars en over de mogelijke aanwezigheid van leven op Mars.

Twee instrumenten die zich bevinden op de sonde, de ‘Mars Climate Sounder’ en de ‘Mars Color Imager’ zullen ons niet alleen meer over de dunne dampkring en het weer van de rode planeet leren, maar ook over hoe het klimaat verandert van seizoen tot seizoen.


Luid applaus in het Johns Hopkins Laboratory wanneer de gegevens binnenkomen

De ‘Context Camera’ zal breedbeeldfoto’s maken van de gebieden die de ‘High Resolution Imaging Camera’ zal nemen. Dit is noodzakelijk omdat de hoge resolutiecamera van de Mars Reconnaissance Orbiter het oppervlak enorm gedetailleerd kan zien, en het anders onmogelijk zou zijn om een deel van de oppervlakte te gaan onderzoeken.

Bron: Spaceflight Now