Spectaculaire foto’s Saturnus door Cassini ruimtesonde

De Amerikaanse ruimtesonde Cassini heeft twee prachtige foto’s gemaakt van planeet Saturnus en haar ringen. Op de eerste infraroodfoto zijn diepe wolken te zien in de dampkring van de ringenplaneet. De tweede foto toont de zuidelijk hemisfeer, de ringen en maan Tethys van Saturnus.

Op infraroodfoto’s van planeet Saturnus die in februari 2006 gemaakt werden door de ruimtesonde Cassini, zijn diepe wolken te zien in de dampkring van de ringenplaneet. Deze wolken kunnen alleen met de infraroodcamera’s van Cassini gezien worden, want op de foto’s die in zichtbaar licht worden gemaakt zijn de diepe wolken verscholen onder de hoge wolken. Op de foto is onder andere inwendige warmtestraling van Saturnus te zien.

De onderstaande foto toont de zuidelijk hemisfeer, de ringen en maan Tethys van ringenplaneet Saturnus. Cassini maakte deze foto op 6 september jongstleden met zijn wide-angle camera. De afstand tussen Saturnus en Cassini bedroeg op dat moment 1,8 miljoen kilometer en de schaal van de afbeelding is 106 kilometer per pixel. De maan Tethys is ontdekt in 1684 door Giovanni Cassini. Tethys is net als de manen Dione en Rhea een ijsmaan.

Bron: NASA