Op 8 november aanstaande zal in onder andere de westkust van Noord-Amerika (inclusief het centrale en zuidelijke deel van Alaska), Hawaï, Nieuw Zeeland en de oostkust van Australië een Mercuriusovergang te zien zijn. In Australië en Nieuw Zeeland is de overgang in de morgen van 9 november te zien.
Ongeveer 13 à 14 keer per eeuw komt het voor dat de planeet Mercurius tussen de zon en de aarde door trekt. Dit verschijnsel wordt Mercuriusovergang genoemd en is vergelijkbaar met de zonsverduistering. Bij de planeet Venus kan hetzelfde gebeuren, zie Venusovergang. In tegenstelling tot de Venusovergang, is de Mercuriusovergang niet met het blote oog waar te nemen.
Mercuriusovergangen komen in november twee keer zo vaak voor dan in mei, dit komt doordat in mei Mercurius dichter bij de aarde staat tijdens een overgang dan in november en daardoor moet de afstand tot het snijpunt van de Mercuriusbaan t.o.v. de zon met de aardbaan kleiner zijn dan bij een novemberovergang wanneer Mercurius juist iets verder weg staat van de aarde. Door deze kleinere “speling” in mei is de kans dat men in mei een overgang kan zien kleiner dan in november.
Bron: Space.com