Storm op gasplaneet Jupiter groeit sterk

Uit waarnemingen van Hubble Space Telescope blijkt dat de ‘Kleine rode vlek’ op gasplaneet Jupiter sterk aan het groeien is. Op foto’s die werden genomen met de Advanced Camera for Surveys van Hubble zijn afzonderlijke wolkstructuren in de storm te zien, waardoor het mogelijk is om de snelheid van de wind in de Kleine rode vlek te bepalen.

Eind februari 2006 is een nieuwe rode vlek ontdekt, de Red Spot Junior (Kleine rode vlek). Deze vlek is ontstaan door versmelting van 3 reeds aanwezige ovale witte vlekken tussen 1998 en 2000. Deze nieuwe vlek steekt net als de grote rode vlek uit boven het bovenste wolkendek, bij de vorming deed de vlek dit nog niet en daarom is hij pas later ontdekt, en groeit nog steeds in hoogte.

“Niemand heeft ooit onweer op Jupiter sterker zien groeien en rood zien worden zoals dat bij de Kleine rode vlek het geval is”, aldus Amy Simon-Miller van NASA’s Goddard Space Flight Center. “Wij hopen met de observaties het ontstaan en de chemische samenstelling van de stormen op de gasplaneet te achterhalen.”

Bron: NASA