Exoplaneet Upsilon Andromeda B is wereld van vuur en ijs

Recent observaties van de Spitzer Space Telescope tonen aan dat op de exoplaneet Upsilon Andromeda B aan één kant altijd heet lava stroomt en aan de andere kant het oppervlak bedekt is met een dikke laag ijs. De exoplaneet draait om de ster Upsilon Andromeda in het sterrenbeeld Andromeda. De afstand tussen Upsilon Andromeda en de aarde bedraagt 40 lichtjaar.

Onderzoekers denken dat de hete kant van Upsilon Andromeda B altijd naar de moederster is gericht. Dat is ook het geval bij de maan en de aarde, want vanaf onze planeet zien we maar één kant van de maan.

Uit de observaties van Spitzer konden onderzoekers dat de temperatuur aan de hete kant van Upsilon Andromeda B berekenen. De temperatuur aan de hete kant bedraagt maarliefst 1400 tot 1650 graden Celsius, terwijl de temperatuur aan de donkere zijde ‘slechts’ 20 tot 230 graden Celsius bedraagt.

Upsilon Andromedae is een hete, witte ster. Twee van de drie planeten die in een baan om de moederster draaien zijn ‘hete Jupiters’, al hebben twee planeten een hete en een koude kant. Op een afstand van 220 tot 530 miljoen kilometer van de ster bevindt zich nog een planeet, die zich bevindt in de leefbare zone. Dat betekent dat deze planeet manen heeft waar leven kan voorkomen.

Bron: Space.com