Weersatelliet MetOp op schema voor lancering

ESA’s nieuwe weersatelliet MetOp ondergaat op de lanceerbasis Baikonoer in Kazachstan de laatste voorbereidingen. Een belangrijke nog te nemen stap is het transport van de raket – met bovenop de satelliet – naar het lanceerplatform. Dit transport staat gepland voor zaterdag, de lancering voor dinsdag 17 oktober om 18:28 uur Nederlandse tijd.

Gisteren werd het bovenste deel van de raket, met daarin de MetOp weersatelliet, samengebracht met de Sojoez-Fregat lanceerraket. Eind september trad in dit proces een fout op, waardoor MetOp een kleine schok te verduren kreeg en de lancering vertraging opliep.

Voor de zekerheid werd het bovendeel van de raket, dat bestaat uit de Fregat rakettrap, de satelliet en de neuskegel, teruggebracht naar het integratiegebouw voor onderzoek. De schok bleek geen consequenties te hebben, de weersatelliet was in prima conditie. Na het onderzoek werden de voorbereidingen voor de lancering hervat.

‘Dit keer verliep het vervoer van de fairing vlekkeloos’, aldus MetOp projectmanager Peter Edwards: ‘We kijken uit naar de roll-out van de raket op zaterdag en naar de lancering van Europa’s eerste polaire weersatelliet op dinsdag.’

Eind september was niet de eerste keer dat de lancering van MetOp werd uitgesteld. In juli dit jaar werd de procedure tot drie keer toe afgebroken door problemen met de grondapparatuur op het lanceerplatform in Baikonoer. Deze zijn inmiddels verholpen; voor de lancering van dinsdag staan alle lichten op groen.

De lancering van MetOp is een belangrijk moment voor ESA en de Europese weerorganisatie Eumetsat. MetOp is de eerste van drie satellieten die de continuïteit waarborgt van meetgegevens voor weersvoorspellingen en klimatologisch onderzoek.

Ook de Nederlandse ruimtevaartindustrie is betrokken bij MetOp. DutchSpace is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en bouw van de zonnepanelen, TNO-TPD in Delft werkte aan het ozon meetinstrument Gome-2. Het KNMI is een belangrijke eindgebruiker van de MetOp-waarnemingen.

Bron: ESA