Minder water op Zuidpool van de maan dan gedacht

Op de zuidelijke pool van de maan lijkt er minder water te zijn dan gedacht. Dat kan het project van de NASA om een permanente basis op het hemellichaam in te richten compliceren, aldus een studie die in het jongste nummer van het wetenschappelijke vakblad Nature is verschenen.

Een team rond Donald Campbell van de Cornell Universiteit sloot nu op basis van hoge resolutie radarbeelden – de meest gedetailleerde tot nu toe – uit dat er geconcentreerde ijsafzettingen in de Schakletonkrater of elders op de Zuidpool van de Maan zijn. De vorsers stelden vast dat de radarecho, die tot nog toe – ook op andere hemellichamen van ons zonnestelsel – wees op de aanwezigheid van ijslagen.

NASA verwacht meer uitsluitsel van een experiment dat de sonde Lunar Reconaissance Orbiter in 2009 zal uitvoeren. Die zal een projectiel in de Schakletonkrater schieten waarna een sonde door de wolk van opgeworpen stof en gesteente zal vliegen, en met behulp van een infrarode camera plus een spectrometer de scheikundige samenstelling van die wolk zal analyseren.

Bron: Spaceflight Now