Tuinhuisje in brand door inslag meteoriet Duitsland

De nachtrust van een 77-jarige Duitser werd ruw verstoord toen zijn tuinhuisje in vuur en vlam kwam te staan door een meteorietinslag. Het tuinhuisje, in Troisdorf bij Bonn, vloog in brand toen een steen insloeg. De man lag in het huisje bij de volkstuin te slapen. Hij liep brandwonden op aan zijn handen en gezicht en moest in het ziekenhuis worden behandeld.

In eerste instantie tastte de brandweer in het duister over de oorzaak van de brand. Brandstichting werd al snel uitgesloten, evenals een technische oorzaak of een chemische zelfontbranding. Hoewel er ook geen resten werden gevonden van de ruimtesteen, zijn deskundigen ervan overtuigd dat de brand is ontstaan door een meteorietinslag. Het zou om een kleine meteoriet gaan.

Kort voor de inslag zagen mensen in de buurt een “ongewoon lichtschijnsel” aan de hemel dat zich als een klein gloeiend object richting de aarde bewoog. De sterrenwacht in Bochum kon het vermoeden dat het om een buitenaards stuk steen gaat bevestigen: rond de tijd van de inslag bevond de aarde zich in de buurt van een meteorietenregen.

Meteorieten zijn stukken van kometen en planetoïden of stukjes die van planeten zijn afgebroken. Het gebeurt zelden dat een meteoriet inslaat in een gebouw. Meestal bereiken de meteorieten de aarde helemaal niet, omdat ze al verbranden in de dampkring.

Toch slaan jaarlijks nog zo’n 19.000 stukken ruimtesteen van meer dan 100 gram in op de aardbodem en laten daarmee vaak een diepe krater achter. De meeste daarvan worden nooit gevonden omdat ze in zee neerkomen.

Bron: ANP