De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA stuurt woensdag twee sondes de ruimte in om de zon van twee kanten te bekijken. Op die manier proberen onderzoekers iets meer te weten te komen van de zogeheten coronal mass ejections, explosies aan het zonneoppervlak waarbij straling vrijkomt en geladen deeltjes worden gelanceerd.
De missie, die NASA Stereo is genoemd en 400 miljoen dollar kost, zal twee jaar duren. Binnen een jaar denkt NASA over de eerste foto’s te beschikken. De twee identieke ruimtevaartuigen komen na hun lancering in verschillende omloopbanen en drijven dan in de loop tijd langzaam uit elkaar. De Stereo-sondes onderzoeken in die tijd samen met de bestaande SOHO-satelliet de zon vanuit drie verschillende standpunten. Dat moet dus driedimensionale beelden opleveren.
Zo denken de wetenschappers er achter te komen wanneer de zon gevaarlijke straling uitzendt. Die kennis is voorlopig vooral van belang voor astronauten en ontwerpers van ruimteschepen. Als NASA ooit een bemande missie naar Mars onderneemt, is het stralingsgevaar buiten de beschermende magneetparaplu van de aarde een van de grootste problemen voor de astronauten.
De ruimtevaartuigen worden om 8.38 uur ’s avonds plaatselijke tijd, 2.38 uur ’s nachts in Nederland, gelanceerd vanaf de NASA-basis Cape Canaveral in de staat Florida. Aanvankelijk was de lancering enige maanden geleden voorzien. Momenteel zijn de weersomstandigheden gunstig. Dinsdag liet NASA weten dat de kans dat de lancering niet door gaat niet groter is dan 5 procent.
Bron: ANP