ESA maakt spectaculaire 3D-animatie van ‘Face on Mars’

De Mars Express van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA kwam onlangs met een aantal fraaie beelden van het beroemde ‘Face on Mars’. De hoge resolutiebeelden die in stereo zijn genomen leverde de meest spectaculaire beelden op die ooit van de rode planeet zijn genomen. Deze beelden zijn nu door de ESA verweven in een spectaculaire 3D-animatie.

In de animatie, gemaakt door het High Resolution Stereo Camera (HRSC) team, is een vlucht te zien over Cydonia, de plek waar ‘Face on Mars’ te vinden is. De film begint met een overzicht van het oosten en eindigt met beelden uit het zuiden. De Cydonia-regio bevindt zich in het Arabia-Terragebied, het overgangsgedeelte tussen de zuidelijke hooglanden en de noordelijke vlaktes.

Het schijnbare gezicht op Mars werd ontdekt op een foto gemaakt door de Viking 1-orbiter. De foto werd op 25 juli 1976 gemaakt om een geschikte landingsplek te vinden voor de Viking 2 die op 7 augustus 1976 de planeet Mars zou bereiken. Het gezicht is een rotsformatie met een breedte van ongeveer 1,5 kilometer. Bij de juiste lichtinval ontstaat schaduw op de formatie waardoor het lijkt als of er een menselijk gelaat op de planeet Mars is gebeeldhouwd.

Bron: ESA