Hubble fotografeert V838 Monocerotis tweemaal

Er zijn door de Hubble Space Telescope twee nieuwe foto’s gemaakt van het bekende object V838 Monocerotis. De foto’s tonen de lichtecho van de ster V838 Monocerotis, die plotseling meer dan 600.000 keer zo helder dan onze zon is geworden. Het object staat naar schatting op een afstand van ruim 20.000 lichtjaren van de aarde.

Rondom de ster V838 Monocerotis bevindt zich een een lichtecho, een opmerkelijk fenomeen. Het licht dat ruim vijf jaar geleden door V838 Monocerotis werd uitgestoten, dringt zich op dit moment door een wolk van stof die zich rondom de ster begint. Het licht botst als het ware tegen het stof aan, om daarna zijn reis richting onze planeet te vervolgen.

De twee nieuwe foto’s van V838 Monocerotis werden in november 2005 en in september 2006 gemaakt door de Hubble Space Telescope, met zijn bekende Advanced Camera for Surveys. De telescoop fotografeerde het bijzondere object eveneens in 2002 en 2004.

Nadat wetenschappers in 2002 een plotselinge uitbarsting van deze ster opmerkten, hebben sterrenkundigen de uitdijende flits gevolgd die zich met de snelheid van het licht voortplant door de al aanwezige stofwolken die de verrode variable ster omgeven. Hoewel de uitdijende lichtecho’s natuurlijk dramatisch zijn, hebben sterrenkundigen hun hersens gebroken om te begrijpen waar V838 Monocerotis zelf past in de levensloop van sterren.

Studies lijken er op te wijzen dat V838 Monocerotis een jong dubbelster systeem is, waarvan de massieve ster verantwoordelijk was voor de uitbarsting. Op een geschatte afstand tot V838 Monocerotis van 20.000 lichtjaar bestrijkt de Hubble opname ongeveer 14 lichtjaar.

Bron: Hubblesite