Onbemand ruimteschip vastgekoppeld aan ISS

Een onbemand Russisch vrachtruimteschip heeft zich donderdag met succes aan het Internationaal Ruimtestation ISS vastgeklonken, zo was rechtstreeks op NASA TV te volgen. Van op de basis Bajkonoer in Kazachstan slingerde een Sojoez-draagraket maandagavond de Progress M-58 (Russische classificatie, 23P Amerikaanse classificatie) naar het ISS. Die koppelde donderdag om 16.29 uur Nederlandse tijd automatisch aan de Russische Zvezdamodule van het complex.

Normaal duurt de trip van een cargo naar het ISS twee dagen. Maar de Russische vluchtleiding wou via een vlucht van drie dagen brandstof sparen, met name door minder manoeuvres uit te voeren.

Om de koppeling aan de Zvezda mogelijk te maken, verhuisden de drie opvarenden van het ISS op 10 oktober hun reddingscapsule Sojoez TMA-9 naar de Zarya-module. Daar hangt ook nog de vorige cargo, die in januari zou worden losgemaakt om volgestouwd met afval op te branden in de atmosfeer.

De nieuwe Progress, die een afgeleide is van de bemande Sojoez-capsule, heeft 2,5 ton lading mee voor de bewoners van het ISS: de Rus Michail Tjoerin, de Amerikaan Michael Lopez-Alegria en de Duitser Thomas Reiter. De lading bestaat uit voedsel, zuurstof, brandstof, water en uitrusting. Onder die uitrusting is er ook materiaal voor de vorige maand uitgevallen Elektron-zuurstofgenerator van het ISS. Voorts zijn er nog boeken, cd’s, dvd’s en geschenken van familieleden voor de opvarenden van de internationale spacemeccano.

Bron: Belga