Deep Impact sonde gaat op reis naar komeet Boethin

De Deep Impact sonde gaat op reis naar een nieuwe komeet, genaamd Boethin. De sonde bezocht in juli 2005 de komeet Tempel in en hoopt in december 2008 aan te komen bij komeet Boethin. De nieuwe missie heet DIXI (Deep Impact eXtended Investigation). DIXI zal gebruik maken van een spectrometer en twee kleurencamera’s.

Op 12 januari 2005 werd de sonde met succes gelanceerd door een Delta II-raket vanaf Cape Canaveral om 19.47 Nederlandse tijd. In de eerste dagen na lancering bestond aanvankelijk enige onzekerheid over de gezondheidstoestand van de ruimtesonde. Kort na het in omloop komen in een baan rond de zon schakelde de sonde zich autonoom in een noodveiligheidsmode. De exact oorzaak van dit probleem is nog steeds niet opgehelderd.

De inslagfase begon volgens plan op 30 juni, vijf dagen voor de inslag. De impactor scheidde zich van de sonde op 3 juli. Op 4 juli om 7.52 centraal Europese zomertijd vond de inslag zelf plaats. De inslag was zwaarder dan verwacht en goed te zien op de foto’s.

Een eerste analyse van de beelden werd geconcludeerd uit de doorzichtigheid van de stofpluim die vrijgekomen was dat het materiaal dat bij de inslag was opgeworpen uit een zeer fijne stof moest bestaan, eerder als talkpoeder dan als zand. Dit betekent dat het oppervlak van de komeet anders is dan het beeld wat we hebben van kometen, groot uitgevallen ijsblokjes.

Bron: Universe Today