Satelliet met succes vanop olieplatform gelanceerd

Een opgewaardeerde Zenith-raket heeft in de nacht van maandag op dinsdag vanop een ex-olieplatform met succes een Amerikaanse radiosatelliet gelanceerd, zo heeft het lanceerbedrijf Sea Launch meegedeeld.

Van op het platform Odyssey, pal op de Evenaar dobberend in de Stille Oceaan, vertrok om 00.49 uur Nederlandse tijd een Russisch-Oekraïense Zenith-3SL draagraket. Die zette 61 minuten later een vierde satelliet van XM Satellite Radio uit in een voorlopige geosynchrone baan.

De ruim 5,5 ton wegende en door Boeing gebouwde kunstmaan kreeg de bijnaam “Blues” en is de vierde ten behoeve van zeven miljoen Amerikaanse abonnees die mobiel naar de radio luisteren. Eveneens Sea Launch lanceerde de vorige drie telgen van deze satellietfamilie, met name in 2001 en 2005. SpaceSystems/Loral bouwt een vijfde exemplaar dat ook van op zee zal vertrekken.

Het betrof de 23ste lancering van Sea Launch, dat al 21 keer succes boekte waarvan nu negen keer op rij.

Sea Launch is een gedurfd project van het Amerikaanse concern Boeing, de Russische raketbouwer Energija, de Oekraïense raketbouwers Joesmasj en Joesnoje en de Noorse scheepsbouwer Kvaerner. Het komt erop neer van op de Evenaar satellieten in de ruimte te brengen met een opgewaardeerde Zenith. Het is de ideale lanceerplaats voor commerciële satellieten.

Bron: Belga