Minder lichtvervuiling door licht van kassen te beperken

Om de lichtvervuiling uit kassen verder te beperken gaan tuinders vanaf 2014 de verlichting ’s avonds zes uur lang helemaal afschermen. Dat hebben stichting Natuur en Milieu en landbouworganisatie LTO donderdag bekendgemaakt. Het Platform Lichthinder becijferde eerder dat de helft van het licht dat ’s nachts brandt afkomstig is van de glastuinbouw. Natuur en Milieu wijst erop dat onnatuurlijk licht het dag-en-nachtritme van mens en natuur verstoort.

Beide organisaties presenteerden drie jaar geleden al een plan om lichthinder uit de kassen te verminderen. Toen werd afgesproken om in 2008 met een donkerperiode te werken, een tijdspanne van zes uur waarin 95 procent van het licht wordt afgeschermd of geen groeilichten worden gebruikt.

De glastuinbouw heeft de verlichting nodig om het hele jaar groenten van dezelfde kwaliteit te produceren. Moeilijkheid is dat het te warm wordt in de kassen als de schermen langer worden gebruikt. Om ‘teelttechnische problemen’ te voorkomen, is nu afgesproken de schermen zoveel mogelijk te gebruiken, maar wel zo dat het geen nadelige gevolgen heeft voor de teelt.

Bron: ANP