Originele banden landing Apollo 11 nog steeds zoek?

De originele banden van de landing van Apollo 11 zijn teruggevonden door Australische studenten. De banden waren bijna in de prullenbak gegooid, maar gelukkig werden ze in het op tijd onder het stof gehaald. De beelden van de bemanning van de Apollo 11 die in 1969 op de maan landde waren al een jaar kwijt, zo maakte een woordvoerder eerder bekend.

[Update] Volgens de gezaghebbende website Space.com zijn de originele banden van de maanlanding nog niet teruggevonden. “Aanvankelijk werd gedacht dat de banden de maanlanding toonden, maar dat is absoluut niet het geval”, aldus John Sarkissian van het Parkes Radio Observatorium in Parkes, Australië.

Op de tapes staat onder meer de destijds door miljoenen televisiekijkers bekeken wandeling van Neil Armstrong op de maan. Ook zijn beroemde uitspraak “een kleine stap voor de mens, een gigantische sprong voor de mensheid” is te horen.

NASA bezit kopieën van het verdwenen materiaal. Die bestaan onder meer uit opnamen van oude televisie-uitzendingen, die echter van slechtere kwaliteit zijn dan de originele banden. Volgens de zegsman was het mogelijk dat zelfs als de magnetische tapes weer opduiken, ze wegens achteruitgang van de kwaliteit niet meer afspeelbaar zijn. Gelukkig is dit niet het geval.

Bron: Space.com