Tengevolge van kosmische straling beschadigen langdurige ruimtevluchten het genetisch erfgoed van astronauten. Tot deze bevinding kwam de Duitse geneticus Christian Johannes. De wetenschapper van de Universiteit van Essen-Duisburg onderzocht bloedstalen van twaalf ruimtevaarders, afgenomen voor en na hun vlucht. Hij ontdekte dat zelfs in relatief lage banen, op 500 kilometer hoogte, rondom de aarde kosmische straling de chromosomen beschadigd.
Gemiddeld stijgt het aandeel van cellen met gemuteerde chromosomen van één naar anderhalf procent, wat neerkomt op een toename van veertig procent. Zulk een wijzigingen brengen een groter risico op kanker met zich mee. Dankzij het het zelfregulerend systeem van de cellen daalt het aandeel van het gemuteerde materiaal weer, een half jaar en twaalf maanden na de missie.
Christian Johannes wil zijn onderzoek nog twee jaar voortzetten en wil minstens twintig ruimtevaarders in zijn research betrekken. Op Aarde beschermt de atmosfeer ons tegen de kosmische straling.
Bron: Belga