Lancering Discovery in december mogelijk uitgesteld

De Space Shuttle Discovery moet tijdens de jaarwisseling aan de grond staan. De boordcomputers hanteren een andere kalender dan de computers aan de grond. Het is de bedoeling dat de Discovery op 7 december vertrekt voor een vlucht van 12 dagen tijdens welke verder gewerkt wordt aan het half afgebouwde International Space Station (ISS) dat in een baan om de aarde draait.

Mocht de lancering bijvoorbeeld vanwege weersomstandigheden uitgesteld moeten worden – wat regelmatig voorkomt – tot na 17 december dan zal NASA de lancering waarschijnlijk uitstellen tot na 1 januari.

NASA durft het niet aan om de Space Shuttle tijdens de jaarwisseling in de ruimte operationeel te laten zijn, zo zegt Wayne Hale die bij NASA verantwoordelijk is voor het Space Shuttle-progamma tegen CNET. De boordcomputers tellen om 00.00 uur op 1 januari door naar dag 366 terwijl de computersystemen aan de grond resetten naar dag 1.

NASA staat onder druk omdat voor 2010, als de Space Shuttles worden afgedankt, nog veertien ‘werkvluchten’ naar het ruimtestation moeten worden gemaakt om het 100 miljard dollar kostende ISS af te kunnen bouwen.

Bron: SDU