NASA’s Swift satelliet ziet dodelijke zonnevlam op ster

Wetenschappers hebben met NASA’s Swift satelliet een extreme dodelijk zonnevlam op de ster II Pegasi ontdekt. De zonnevlam werd in december 2005 gezien op de ster en was ruim honderd miljoen keer energieker dan een normale uitbarsting op onze eigen zon. II Pegasi bevindt zich op een afstand ongeveer 135 lichtjaren.

“De uitbarsting was zo krachtig, dat we op het eerste moment dachten dat de ster explodeerde. Als er een uitbarsting met deze kracht op de zon zou plaatsvinden, zou al het leven op aarde uitsterven. Het is de eerste keer dat we de kans krijgen om een zonnevlam op een andere ster van te kunnen bekijken”, aldus Rachel Osten van de universiteit van Maryland en NASA Goddard Space Flight Center.

Een zonnevlam is een explosie op het oppervlak van de zon, die ontstaat door het plotseling vrij komen van de energie die wordt vastgehouden in de magnetische velden. Er ontstaat straling over het hele gebied van het elektromagnetische spectrum.

Bekende X-klasse zonnevlammen waren die van maart 1989, die grote schade aan elektriciteitscentrales in Canada veroorzaakte en de uitbarsting op 4 november 2003, die zo groot was dat hij niet te meten was. Geschat wordt dat deze uitbarsting geclassificeerd moet worden als X28. De richting van deze laatste uitbarsting was niet naar de aarde toe, zodat het effect op aarde niet zo groot was.


Een uitbarsting op onze eigen zon

Bron: Space.com