SOHO satelliet ziet inslag komeet op de zon

De satelliet SOHO heeft afgelopen vrijdag de inslag van een komeet op de zon gefotografeerd. SOHO of het Solar and Heliospheric Observatory is een samenwerking tussen ESA en NASA en is nu aan zijn tiende operationele jaar in de ruimte bezig. Het ruimtetuig zorgde voor een ware revolutie in onze kennis van de zon, de ster die het dichtst bij ons staat en die zo belangrijk is voor al het leven op onze planeet.

Op 5 augustus 2005 werd de duizendste komeet ontdekt met behulp van SOHO. De komeet werd teruggevonden op opnamen van de C3-coronagraaf op het instrument LASCO of Large Angle and Spectrometric Coronagraph aan boord van SOHO. De ontdekker is de Italiaan Toni Scarmato. Vijf minuten eerder had Toni SOHO-komeet nummer 999 opgemerkt. Hij heeft nu de ontdekking van 15 kometen met behulp van SOHO op zijn naam staan.

Veel SOHO-kometen zijn ontdekt door amateurs, die via het internet de SOHO-opnamen gebruiken. De kometenjagers komen uit alle uithoeken van de wereld. Toni Scarmata is leraar en gediplomeerde astrofysicus van de Universiteit van Bologna.

Bron: Space.com