Op 8 november heeft er in onder andere de westkust van Noord-Amerika (inclusief het centrale en zuidelijke deel van Alaska), Hawaii, Nieuw Zeeland en de oostkust van Australië een Mercuriusovergang plaatsgevonden. In Australië en Nieuw Zeeland was de overgang in de morgen van 9 november te zien. Via de populaire wetenschappelijke site Spaceweather stromen de eerste resultaten van amateur-astronomen binnen. Lees snel verder voor de mooiste foto’s.
Gemaakt door Ron Hodges, met een Celestron C8 vanuit de VS
Gemaakt door Ron Hodges, met een Celestron C8 vanuit de VS
Gemaakt door Howard Eskildsen, met een Meade 6-inch f/8 refractor vanuit de VS
De overtocht van Mercurius over de zonneschijf begon op 8 november, om 20.12 uur Nederlandse tijd. Toen werd een piepkleine indeuking aan de rand van de zon zichtbaar. Het duurde bijna twee minuten voordat de planeet in zijn geheel als een zwart stipje tegen de zon afstak.
Hierna trok de planeet in iets minder dan vijf uur van de zuidoostelijke naar de westelijke rand van de zon. Op donderdag 9 november om 01.08 uur, Nederlandse tijd, raakte Mercurius weer de rand van de zon. Het duurde toen opnieuw bijna twee minuten voordat de zwarte stip van de planeet geheel was verdwenen.
Ongeveer 13 à 14 keer per eeuw komt het voor dat de planeet Mercurius tussen de zon en de aarde door trekt. Dit verschijnsel wordt Mercuriusovergang genoemd en is vergelijkbaar met de zonsverduistering. Bij de planeet Venus kan hetzelfde gebeuren, zie Venusovergang. In tegenstelling tot de Venusovergang, is de Mercuriusovergang niet met het blote oog waar te nemen.
Mercuriusovergangen komen in november twee keer zo vaak voor dan in mei, dit komt doordat in mei Mercurius dichter bij de aarde staat tijdens een overgang dan in november en daardoor moet de afstand tot het snijpunt van de Mercuriusbaan t.o.v. de zon met de aardbaan kleiner zijn dan bij een novemberovergang wanneer Mercurius juist iets verder weg staat van de aarde. Door deze kleinere “speling” in mei is de kans dat men in mei een overgang kan zien kleiner dan in november.
Bron: Space.com