Russen lanceren Arabische telecomsatelliet

Een zware Russische Proton draagraket heeft in de nacht van woensdag op donderdag met succes een Arabische telecomsatelliet gelanceerd, dit was rechtstreeks op het internet te volgen.

De door het bedrijf ILS gecommercialiseerde Proton-M van de Russische raketbouwer Kroenitsjev vertrok woensdag om 21.01 uur Nederlandse tijd op de basis Baikonoer in Kazachstan. Zowat vier uur later kwam uit de baaninjector Breeze-M de BADR4 satelliet van Arabsat vrij in een voorlopige geosynchrone baan.

De zowat 3,6 ton wegende kunstmaan is door het Europese Astrium gebouwd en beschikt over 32 antwoordzenders in de Ku-band. Het tuig, dat het tweede is in een generatie van vier, moet vijftien jaar lang instaan voor televisie en internet ten behoeve van het Midden-Oosten en delen van Europa. Eerder dit jaar ging het eerste exemplaar verloren bij een mislukte lancering met een Proton.

In de als Amerikaans-Russische joint-venture opgezette ILS heeft de Amerikaanse partner Lockheed Martin enkele weken geleden zijn aandeel verkocht. Het bedrijf concentreert zich nu uitsluitend op de Proton, waar het vroeger ook de Amerikaanse Atlas commercialiseerde. Het was de derde lancering van een Proton door ILS dit jaar. In december volgt een vierde.

Bron: Belga