Problemen voor VS-sonde Mars Global Surveyor

De Amerikaanse sonde Mars Global Surveyor (MGS), de oudste nog werkzame verkenner van de Rode Planeet, kent problemen, zo heeft de NASA meegedeeld. De MGS werd op 7 november 1996 gelanceerd, voor een missie die aanvankelijk zowat twee aardse jaren zou duren.

Maar de sonde bleek zo levenskrachtig dat de opdracht herhaaldelijk werd verlengd, een laatste keer op 1 oktober. Op 2 november liet de MGS weten dat er een probleem was met een motor die de zonnepanelen naar onze ster richten.

Daarna sputterde de communicatie, om na 5 november helemaal uit te vallen. Wellicht heeft het tuig zich in een “overlevingsmodus” gezet, waarbij de communicatieapparatuur van de aarde is afgewend.

Ingenieurs proberen het contact te herstellen, aldus de vluchtleiding in het Jet Propulsion Laboratory van de NASA in Pasadena. De MGS is de oudste van de vijf Amerikaanse verkenners die nu op of rond Mars werkzaam zijn. De sonde stuurde al meer informatie door dan alle vroegere missies samen en zorgde voor doorbraken in het onderzoek naar de Rode Planeet.

Bron: Belga