Reusachtige storm raast over Zuidpool Saturnus

Een orkaanachtige storm die ongeveer even groot is als tweederde van de aarde, raast momenteel over de Zuidpool van Saturnus. Dit maakte NASA vrijdag bekend. De storm heeft een diameter van meer dan 8000 kilometer en is de eerste orkaan die ooit op een andere planeet is waargenomen.

“Het lijkt op een orkaan, maar gedraagt zich niet zo”, verklaart Andrew Ingersoll van het California Institute of Technology. “We gaan ons concentreren op het oog van de storm om er achter te komen waarom de storm daar is.” In tegenstelling tot orkanen op aarde verplaatst de storm op Saturnus zich niet maar blijft hij op dezelfde plaats.

Videobeelden, genomen door de Cassini-satelliet die in een baan om Saturnus is, tonen een windsterkte van tegen de 550 kilometer per uur. De camera’s zagen ook stapelwolken in een ring om de storm heen en enkele ‘spiraalwolken’ die tussen de 30 en de 75 kilometer groot waren.

Dergelijke wolken zijn karakteristiek voor orkanen op aarde. Zij worden gevormd als vochtige lucht richting het oog van de orkaan gaat en vervolgens verticaal omhoog wordt geduwd. Dit veroorzaakt een zware regenval rondom een cirkel met neergaande lucht in het oog van de storm. Het is nog onduidelijk of er sprake is van dezelfde condities bij de storm op Saturnus.

Bron: Spaceflight Now