Astronomen ontdekken twintig nieuwe zonnestelsels

Astronomen hebben, dicht in de buurt van ons zonnestelsel, twintig lokale zonnestelsels ontdekt, met inbegrip van twee sterren die erg dicht bij onze zon zijn geïdentificeerd. Wanneer dit aantal zonnestelsels toegevoegd aan de veertien eerder ontdekte stelsels, is de bekende bevolking van de melkweg binnen 33 lichtjaren van de zon met 16 procent gegroeid in de afgelopen zes jaar.

De twintig onlangs ontdekte zonnestelsels bestaan allemaal uit een rode dwergster. Tot nu toe zijn 239 van de 348 sterren die zich binnen de grens van 33 lichtjaren van de zon bevinden rode dwergsterren. Dit gebied bestaat dus voor ruim 69 procent uit rode dwergsterren.

“Rode dwergsterren zijn bekend als één van de kleinste en vaagste sterren in ons melkwegstelsel, maar recente ontdekkingen tonen aan dat er veel meer rode dwergsterren in ons melkwegstelsel zijn dan voorheen werd gedacht”, aldus Todd Henry, directeur van de Universiteit van Georgië in Atlanta.

In het verleden zijn ook al verschillende (toekomstige) zonnestelsels gevonden, zoals in de bekende Orionnevel. In augustus werden er namelijk door de Spitzer Space Telescope tot 2300 toekomstige zonnestelsels in de Orionnevel gevonden. De infrarode telescoop van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie stootte in de Orion op talrijke jonge sterren, omgeven door schijven van gas en stof. Elk van deze schijven heeft het potentieel een zonnestelsel te worden.

Bron: Spaceflight Now