Zonnevlek 923, die nog steeds groeit, is nu zonder telescoop te aanschouwen (uiteraard wel met een filter). De zonnevlek was enkele weken al gezien door de ruimtesonde SOHO op de achterkant van de zon, maar de zonnevlek bevindt zich sinds enkele dagen aan de kant van onze ster die naar de aarde gericht is. Pak nu je telescoop en zonnefilter en bekijk de zonnevlek!
Zonnevlekken zijn relatief donkere vlekken op het oppervlak van de zon. Het oppervlak van de zon vertoont geregeld donkere vlekken. De zonnevlekken hangen samen met koelere plekken op de zon. Hun aantal is een maat voor de activiteit van de zon: hoe meer er te zien zijn, hoe actiever de zon. Een actieve zon produceert korte explosies van energie waarbij geladen deeltjes vrijkomen.
Op de website Spaceweather van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, worden de afgelopen dagen vele foto’s ingezonden die de zonnevlek tonen. Bij de zonsondergang is de zonnevlek zelfs met het blote oog zichtbaar. Maar let op: kijk nooit zonder filter, eclipsbril of andere bescherming naar de zon!
“Terwijl ik buiten was en foto’s maakte, verbaasde het me dat ik de zonnevlek met het blote oog kon zien,” aldus Francesco De Comité, wonend in Mouscron, België. “Tegenwoordig kunnen digitale camera’s je Galileo Galilei laten voelen!”