Warmterecord gevestigd in Nederland met 16,4 graden

Het zachte herfstweer heeft donderdag een warmterecord opgeleverd. Nog nooit was het zo laat in het jaar nog zo warm in De Bilt, meldt het KNMI. De temperatuur liep op tot 16,5 graden, net iets warmer dan het record van 13 november 1938. Toen werd het 16,4 graden. Het absolute warmterecord voor november staat in De Bilt op 18,7 graden. Die temperatuur werd echter veel eerder in de maand gemeten, op 3 november vorig jaar.

Het landelijke warmterecord voor de tweede periode van tien novemberdagen is niet gebroken. In het oosten en zuidoosten van het land, waar het donderdag het warmst is, reikt het kwik tot iets boven de achttien graden. Dat is te weinig om in de buurt te komen van het record van 12 november 1926. In Sittard werd het toen precies twintig graden.

Rond deze tijd zijn middagtemperaturen van een graad of acht gebruikelijk. Ook de nachten zijn nu erg warm. Normaal gesproken koelt het halverwege november ’s nachts af tot ongeveer drie graden, nu ligt de nachttemperatuur tussen de tien en twaalf graden. Voorlopig is de winter nog niet in zicht: de tiendaagse verwachting van het KNMI geeft aan dat het aan de zachte kant blijft.

Bron: ANP