Uitstel Sojoez-lancering te wijten aan menselijke fout

Het vijf keer verdagen van de lancering van een Sojoez draagraket met de Europese weersatelliet Metop-A was te wijten aan de “menselijke factor”. Dit heeft de directeur-generaal van de Russische raketbouwer, verantwoordelijk voor de Sojoez, vrijdag gezegd.

Oorspronkelijk diende op 17 juli op Baikonoer een Sojoez 2-1a de eerste Europese polaire weersatelliet Metop-A te lanceren. Maar de start werd vijf keer uitgesteld, tot op 19 oktober de missie vlekkeloos verliep.

Volgens directeur-generaal Aleksander Kirilline van TsSKB-Pogress, de bouwer van de Sojoez, had al dat uitstel “vooral te maken met de menselijke factor, met name het personeel dat nog diende te leren hoe deze raket te lanceren”.

Het was de tweede vlucht van de Sojoez 2-1a, die reeds op de basis Plessetsk in Rusland was beproefd, maar niet op Baikonoer in Kazachstan, waar het lanceerplatform overeenstemmende wijzigingen had ondergaan en sommige grondsystemen waren veranderd.

De topman van de raketbouwer beklemtoonde dat de raket zelf niet in opspraak is gekomen. Na de lancering werden alle omstandigheden bestudeerd en “werd de opleiding van het personeel om de raket te gebruiken geperfectioneerd”.

De bijna een halve eeuw bestaande Sojoez-raketfamilie heeft er al meer dan 1710 lanceringen opzitten. Sinds 1977 bedraagt het slaagpercentage 98,2 procent, wat uitzonderlijk hoog is.

Bron: AFP