Leoniden door bewolking niet te zien in Nederland

De meteorenregen Leoniden, het stofspoor dat zondagochtend rond zes uur de aarde passeerde, is in Nederland niet of nauwelijks te zien geweest. De toenemende bewolking in de nacht van zaterdag op zondag heeft roet in het eten gegooid, aldus Hans Molema van de Vereniging van Landelijk Samenwerkende Publiekssterrenwachten (VLSP).

“Ik heb ook vanuit andere plaatsen in Nederland geen berichten ontvangen dat mensen de ‘vallende sterren’ hebben waargenomen”, aldus Molema. De meeste sterrenwachten besteden volgens de VLSP weinig aandacht aan het fenomeen, dat bij helder weer ook met het blote oog te zien is.

De aarde kwam zondagochtend in aanvaring met de meteorenzwerm Leoniden. De zwerm is een stofspoor dat in 1932 door een komeet is achtergelaten.

Het KNMI meldde vrijdag al dat het waarschijnlijk te bewolkt zou zijn om de meteoren voorbij te zien komen. Volgens het KNMI ging het mogelijk om circa tweehonderd vallende sterren gedurende een periode van twee uur.

Volgende maand krijgen we een herkansing. “Tussen 13 en 17 december is bij helder weer een Geminiden-zwerm te zien. Die zwerm komt overigens elk jaar langs”, aldus Molema. De kans om de meteoren waar te nemen is volgens hem het grootst in de nacht van 14 op 15 december.

Bron: ANP