Nieuwe foto’s MRO tonen airbags Marsrover in Eagle krater

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft nieuwe foto’s vrijgegeven van de Mars Reconnaissance Orbiter – met inbegrip van een foto die de airbags van Marsrover Opportunity toont in de bekende Eagle krater. De airbags zorgde er voor dat de rover na de landing stuiterde over een lengte van ongeveer een kilometer op het oppervlak totdat hij stil lag.

De Mars Reconnaissance Orbiter is een ruimtesonde van de NASA welke het oppervlak van Mars gedetailleerd in kaart zal brengen. De sonde is uitgerust met de meest krachtige fotocamera’s die ooit gebruikt zijn voor een ruimtesonde. De sonde zal verder als communicatiesatelliet dienen voor nieuwe missies op het oppervlak van Mars.

De HiRISE-camera is de meest krachtige telescopische camera met een spiegel van 50 cm die ooit gebruikt op een ruimtesonde. Hij kan kenmerken zo klein als een keukentafel weergeven in opnamen die een gebied van 6 km breed bestrijken. De afbeeldingen kunnen in drie verschillende kleuren worden genomen die niet overeenkomen met de kleuren die de kegeltjes in het menselijke oog waarnemen.


MRO vloog op het moment dat de sonde de foto maakte met 12552 kilometer per uur in een baan om Mars, 250 tot 316 kilometer boven het Martiaans oppervlak

Bron: Space.com