Oude meteorieten waren mogelijk de basis van het leven

Wetenschappers hebben in een zeer oude meteoriet een soort organische oermaterie gevonden. De materie bevindt zich in holtes die te vergelijken zijn met celwanden van cellen in het menselijk lichaam. De vondst is uiterst interessant, omdat het zeer nuttige informatie over het ontstaan van het leven op aarde kan geven.

De meteoriet (ook wel bekend als ‘Tagish Lake Meteoriet’) behoord tot een uiterst zeldzame categorie van een groep meteorieten die rijk zijn aan koolstofverbindingen, de chondrieten. De meteoriet is ruim zes jaar geleden ingeslagen in Canada en is dus één van de nieuwste meteorieten die onderzocht wordt door wetenschappers.

De samenstelling van de holtes suggereert dat de meteoriet is ontstaan bij temperaturen rond absolute nulpunt, en dat duidt er op dat de meteoriet mogelijk ouder is dan ons eigen zonnestelsel! Wellicht dat deze celachtige structuren het begin zijn van het ontstaan van organismen.

Wetenschappers denken dat deze holtes ooit organische moleculen hebben bevat, die door de celachtige wanden werden beschermt werden tegen schadelijke straling in de ruimte. Ondanks het feit dat de meteoriet al enorm oud is, bevatten deze wanden nog een kleine hoeveelheid organische materie.

Kortom, wetenschappers denken dat de de holtes de theorie van panspermia ondersteunen, wat betekent stelt dat beginnende organismen in meteoren naar de aarde zijn gereisd, miljarden jaren geleden.

Bron: BBC