Poging om baan ruimtestation te wijzigen mislukt

Pogingen om het Internationale Ruimtestation ISS in een hogere baan om de aarde te brengen, zijn donderdag gedeeltelijk mislukt. Russische en Amerikaanse experts overleggen of dit gevolgen heeft voor de lancering van het ruimteveer Discovery, die voor volgende week vrijdag gepland staat.

Door het ontsteken van de motoren van het Progress-vrachtschip dat aan het ISS vastgekoppeld zit, moest het ruimtestation in een zeven kilometer hogere baan om de aarde worden gestuwd. Maar doordat de motoren te vroeg afsloegen, werd die baan maar anderhalve kilometer hoger.

Technici onderzoeken waardoor de motoren te snel afsloegen. Mogelijk worden de motoren zaterdag opnieuw ontstoken. In principe is de hoogte genoeg om een koppeling tot stand te brengen, maar een hogere omloopbaan is om verschillende redenen beter, aldus Igor Paninin tegen het persbureau Interfax.

Het ISS draait op een hoogte van ongeveer 350 kilometer om de aarde. Omdat die baan door de zwaartekracht langzaam lager wordt, zijn van tijd tot tijd correcties nodig, die gewoonlijk vlak voor de komst van bevoorradingsruimteschepen worden uitgevoerd.